top of page

Kotor: Montenegro steeds populairder, en wij snappen waarom!

Na een aantal dagen vertoeven in het Kroatische Dubrovnik konden we ons gaan opmaken voor een nieuw land: Montenegro. Een land dat steeds populairder wordt, mede door de prachtige baai van Kotor. En wij gaan uitzoeken of dit terecht dé must-see van Montenegro is.


Vanuit Dubrovnik kun je gemakkelijk de bus nemen naar Kotor. Een simpel busje; daar draaien we onze hand niet meer voor om. Daarbij mag het volgende ook wel gezegd worden: In de Balkan is iedere stad, zowel in binnen- als buitenland, gemakkelijk per bus te bereiken. Via getbybus.com regelde we onze bustickets en zo hebben we ons zonder problemen van Kroatië naar Montenegro verplaatst.


Kotor is de grootste stad aan de 'Baai van Kotor'. Echter is Kotor niet de enige stad aan deze baai, want er liggen nog tal van andere prachtige dorpjes met rijke geschiedenisverhalen in de omgeving. Eenmaal aangekomen in Kotor vielen we direct met onze neus in de boter. We kwamen terecht op een kleine markt dat zich tegen de historische stadsmuren bevond. Voor de beelddenkers: Aan de rechterkant werden de meest verse stukken fruit verkocht, terwijl aan de overzijde het zeewater tegen de boulevard aan klotste. De baai van Kotor heeft veel weg van een Noorse fjord, maar dan met 35 graden en tropische palmbomen. Boven de markt hingen opvallend veel gekleurde vlaggetjes en opvallende flyers. Blijkbaar hingen deze er niet altijd, maar waren ze opgehangen voor een speciaal evenement. Naarmate we verder de markt over waren, begon het er sterk op te lijken dat we onze aankomst in Kotor perfect getimed hadden. Toen we de grote poster boven de ingangspoort van de stad zagen, wisten we het zeker: Kotorski Karnaval.


Tekst gaat verder na foto


Dag 1


Aftrap van Kotorski Karnaval

We verbleven in een hostel vlak naast het historische centrum van de stad. Met onze eerdere ervaringen uit Split en Dubrovnik wisten we hoe we een hete kustplaats als deze het beste aan konden pakken; Overdag rustig aan en 's avonds de tijd nemen om de stad goed te ontdekken. Velen noemen Kotor een stad, maar heel eerlijk: Kotor is behoorlijk klein en heb je met gemak in een middag gezien. Geen haast de komende drie dagen dus!


Vlakbij ons hostel ligt een klein dun strandje waar de plaatselijke Montenegrijn lekker afkoelt. Zoals de meeste baaien is het water er erg rustig en kan je heerlijk dobberen op het heldere water. Zo nu en dan komt er een grote boot voorbij die de toeristen naar Kotor en andere tropische plaatsjes brengt. Het was deze dag erg heet, ondanks dat we al behoorlijk aan het warme klimaat gewend waren. Gelukkig koelt het na 16.00 af en verdwijnt de zon achter de groene bergen. Tijd om ons klaar te maken voor de eerste avond carnaval.


Gillende meiden

Een evenement als de Kotorski carnaval is perfect om je onder te dompelen tussen de lokale bevolking. Daarom worden wij als reizigers erg enthousiast wanneer we onverwacht op dit soort evenementen terecht komen. De Montenegrijnse carnaval bestond uit twee dagen. Vandaag werd het carnavalsfeest geopend met een groot concert van the one and only: Petar Graso. Zeg maar, de Marco Borsato (in zijn beste jaren) van de Balkan. Heel Kotor en daar buiten liep uit om de artiest van dichtbij te bekijken. Toen het concert nog moest beginnen, zagen we meiden op hun mooist zenuwachtig en giechelend wachten om straks een glimp op te vangen van Petar Graso.


Echter was dit nog niks, want de echte bom ontplofte pas toen de beste man het podium kwam opgelopen. Er ontstond een luid gegil van een plein voor opgewonden jonge meiden. Het was alsof Justin Bieber, Harry Styles en Chris Brown samen op het podium terecht gekomen waren. Een kleine note voor de beeldvorming: De beste man is inmiddels 46 jaar en klonk alsof hij ieder minuut van de dag een flinke sigaar in zijn mond heeft. Het hele plein kon de tekst van de muziek woord voor woord meezingen. En ik zal heel eerlijk toegeven: Het was ook hele gave muziek met een geweldige show eromheen. We hadden geen beter begin van de Kotorski Karnaval kunnen wensen.


Tekst gaat verder na foto’s



Dag 2


Na een onverwacht late avond waren we toe aan een ochtendje uitslapen. De avond ervoor hebben we naast het concert ook kunnen genieten van de mooie witte straatjes en de gekleurde luikjes die het stadje rijk is, waardoor we een goed beeld hebben van het plaatsje. Ik moet wel toegeven dat ik na Split en Dubrovnik de witte historische stadjes als deze wel gezien heb. Over het algemeen lijken deze steden veel op elkaar en was ik toe aan een nieuwe omgeving. Daarentegen is Kotor wel een stuk rustiger en goedkoper dan Split of Dubrovnik. Wil je genieten van een mooi historisch plaatsje aan de Adriatische zee, maar houd je niet van massatoerisme en een dure rekening? Dan is Kotor een absolute aanrader. Maar voor ons viel Kotor veel in herhaling na de eerdergenoemde Kroatische kustplaatsjes. Niet zo gek natuurlijk met vrijwel dezelfde geschiedenis.


De optocht

Nadat we zijn bijgekomen van het concert, verplaatsten we ons naar het strand om ons daar te gaan verheugen op de namiddag en avond. Vandaag staat namelijk de echte carnavalsoptocht op de planning. Nadat we zelf een simpele pasta pesto in elkaar hadden geflanst, vertrokken we naar de grote weg om daar de prachtige verkleden mensen te aanschouwen. Ook deze avond liep Kotor uit om met elkaar de Kotorski Karnaval te vieren. De grote weg was afgezet en langzaam kwamen de eerste groepen mensen voorbij. De Montenegrijnse carnavalsoptocht lijkt niet op die wij in Nederland kennen. Vergeet dus even de praalwagens en de oneindige liters bier. In Montenegro maken ze zelf hun eigen verkleding en lopen ze daarmee in verschillende groepen over straat, terwijl ze op de foto gaan met het publiek die langs de weg staat. Iedere vereniging verzorgt ook haar eigen muziek. Kinderen in vissenpakken, oma’s als elfjes en vrouwen in kleine pakjes met grote verentooien op de rug; alles komt aan bod.


Nadat ze de grote weg belopen hadden, verplaatste het feestje zich naar de historische binnenstad. Iedereen danst en klapt voor de prachtige kostuums die voorbij komen. Een prachtig gezicht in combinatie met de palmbomen en de gezellige terrasjes die Kotor ook te bieden heeft. Nadat we met de optocht mee de binnenstad in zijn gelopen, vertrokken we langzaam weer naar ons hostel. De volgende ochtend ging namelijk om 6.30 de wekker en deze keer niet omdat wij een bus moeten halen.


Dag 3


Tekst gaat verder na foto's



‘De ladder van Kotor’

De laatste dag in Kotor. Deze ochtend begonnen wij vroeg, omdat er een uitdagende wandeling op de planning stond. Deze wandeling is de bekendste in de omgeving en heet de ‘ladder van Kotor’. De klim loopt vanuit de binnenstad zigzaggend via de oude stadsmuur de berg op omhoog. Kotor ligt namelijk aan de voet van de berg, waardoor je vanaf boven een prachtig uitzicht hebt over de stad en de baai. De klim eindigt bij een eeuwenoude fort die Kotor honderden jaren geleden moest beschermen tegen de vijand. Vanwege het warme klimaat in de Balkan is het aan te raden om zo vroeg of zo laat mogelijk aan de wandeling te beginnen. Daarnaast is het voor zeven uur gratis om de berg te beklimmen. Daarna vragen ze een kleine vergoeding van 3,-. Voor ons genoeg reden om voor zevenen aan de start te staan van deze hike.


1350 traptreden

Omdat wij zo vroeg vertrokken waren, konden wij de wandeling doen in de schaduw. De zon kwam op achter de berg die wij opklommen, waardoor wij pas laat kennis maakte met de warme stralen die ons eerder veel zweet heeft bezorgd. Het is een pittige klim met veel losliggende stenen, daarom zijn goede wandelschoenen een absolute aanrader voor deze wandeling. Tijdens de klim zorgt het uitzicht voor een aangename afleiding. Langzaam wordt de prachtige omgeving van Kotor letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. Halverwege de wandeling kun je uitkijken over Kotor en de indrukwekkende stadsmuren die het centrum in zijn greep heeft. De typische rode daken, het helderblauwe water en de groene bergen zorgen voor een adembenemend uitzicht.


Eenmaal boven zijn we gaan uitrusten met een klein ontbijtje die we vanuit het hostel hadden meegenomen. Nog een tip van Jansen: Neem dus zeker genoeg water en eten mee, want onderweg kom je niks tegen. Ook geen tap voor drinkwater. De klim telt zo’n 1200 meter en bestaat uit 1350 traptreden, geen reden voor onderschatting dus. Voor zevenen waren we begonnen aan de wandeling en rond tienen zaten we met een overwinningscappuchino op het terras in het centrum van Kotor. Gelukkig gaat naar beneden een stuk sneller!


Is Kotor een must-see?

Ja, Kotor is een must-see. Als je op zoek bent naar een historie, palmbomen en een relaxte sfeer, dan is Kotor een ideale plek om te vertoeven. Na Dubrovnik en Split is de Montenegrijnse parel een baken van rust en een stuk prettiger voor de portemonnee. Je kan er relaxen op het strand, hiken in de bergen en verschillende pittoreske plaatsjes bezoeken. Voor ons was Kotor ietwat hetzelfde als een Split of Dubrovnik. Ga je dezelfde reis als wij maken? Kies dan een 1 of 2 van deze historische plaatsjes uit en hou tijd over voor andere bestemmingen. Desalniettemin hebben wij genoten in Montenegro en wordt het tijd om te vertrekken naar een nieuwe bestemming. Deze keer niet met de bus, maar met de nachttrein! Je leest het in de volgende blog.


Al onze reiservaringen lezen? Ga naar www.ontrackwithus.nl/blog en ga on track with us!



52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page