top of page

Will Missot (CNLS): ‘Meer rust en minder chaos? Dat vergt een goede ademhaling’‘Adem in, adem uit’, dacht ik de afgelopen dagen net iets te vaak. Tijdens het reizen krijg je te maken met een grote hoeveelheid prikkels. Mensen die je aanraken, hitte, druk verkeer in een grote stad of veel onbekende geluiden op een overvol station: prikkels die bij AD(H)D’ers net iets harder binnen kunnen komen dan bij iemand met een ‘normaal’ brein. Volgens Will Missot, pedagoog bij Centrum Voor Nieuwe Leerstrategieën, heeft dit alles te maken met een verkeerde manier van ademen.


Op het internet zijn een aantal artikelen te vinden over de relatie tussen ademhaling en AD(H)D. Aangezien ik het reizen met AD(H)D zo gemakkelijk mogelijk wil maken, moest ik me hier van mijzelf in verdiepen. Over de vraag of ademhaling daadwerkelijk in verbinding staat met AD(H)D, zijn de meningen verdeeld, maar Will Missot is er heilig van overtuigd dat de wetenschap deze theorie ondersteund. Hij vertelt dat een verkeerde ademhaling negatieve gevolgen kan hebben op het dagelijks leven: “Je kunt duizelig worden, darmklachten krijgen en moeite hebben met concentratie”. Het laatst genoemde heeft natuurlijk alles te maken met AD(H)D.


Ook legt hij de link tussen verkeerde ademhaling en welvaartsziekten, zoals: diabetes, hartritmestoornissen, angsten etc. “Verkeerde ademhaling kan de oorzaak zijn van gezondheidsklachten, zonder dat je het door hebt”, vertelt Will Missot.


Hoe adem jij?

Maar, hoe kom je daar dan achter? Om in kaart te brengen hoe ik normaal gesproken adem, kreeg ik een oefening om uit te voeren.


Klik op de cijfers om het stappenplan van de oefening te doorlopen.

(Tekst gaat verder na de infographic)

Mijn ademhaling

Oei. Ik weet van mijzelf dat ik diep adem, soms snurk en in een chaotische omgeving snel duizelig word. Ook weet ik dat ik graag heel veel vertel, maar pas tijdens het praten bedenk wát ik wil vertellen. Vaak kom ik dan al adem tekort, waardoor ik buiten adem ben na bijvoorbeeld een telefoongesprek. Als ik Will Missot moet geloven, staat dit allemaal in verbinding met mijn manier van ademen. Daarnaast gaf hij aan dat ik door mijn verkeerde ademhaling belangrijke mineralen verlies via mijn urine.


Dat is niet de bedoeling, want jouw lichaam heeft deze mineralen nodig:

Bron: Voedingscentrum & infoNu.nl

“Meer rust en minder chaos? Dat vergt een goed gebalanceerde ademhaling, waarbij er evenwicht is tussen zuurstof, koolzuur en stikstofmonoxide”, aldus Will Missot. Als ik mijn uitkomsten van zijn oefening moet geloven, zit dat bij mij dus niet helemaal goed.


Herkennen is de eerste stap

Kortom, ademhaling zou volgens de pedagoog een versterkende factor kunnen zijn op de chaos die jij misschien wel in het dagelijks leven ervaart.

Zoals Will Missot al vertelde, hebben de meeste mensen niet eens door dat ze verkeerd ademen, waardoor het lijkt alsof klachten uit het niets ontstaan.


Het is belangrijk om eerst te leren herkennen, voordat je iets aan de aan ademhaling gerelateerde klachten kan doen, want: hoe meer rust, hoe makkelijker het reizen wordt.


Wist jij dat jouw ademhaling misschien wel effect heeft op jouw dagelijks leven? Probeer de oefening uit en laat ons weten hoe het met jouw ademhaling gesteld is.


*Neem voor persoonlijk advies contact op met een ademhalingscoach of CNLS.45 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page