top of page

Mijn kledingblunders en hoe jij ze kan voorkomen


Puffend beklim ik de trappen rond de prachtige Plitvice meren. Ik bekijk mijn kledingkeuze van de dag nog eens goed: een leuke zwarte jurk die tot net boven mijn knieën valt. Dat leek ‘s ochtends een erg leuk idee, maar nu kon ik niet hard genoeg met mijn waaier waaien om de zweetdruppels die over mijn gezicht biggelde, te verminderen. “Waarom trek je dan ook een winter jurk aan, terwijl je weet dat we de hele dag in de brandende zon lopen vandaag?”, lachte Julian terwijl hij de bovenste laag van mijn rok omhoog trok. Daar had hij een punt.


Hetgeen waar ik van tevoren zo bang voor was, is gebeurd: ik heb de meest onhandige kleding ever meegenomen. Mijn hele tas zit volgepakt met wat ik nodig dacht te hebben, maar op de een of andere manier heb ik niets om aan te trekken. Elke ochtend rits ik gefrustreerd mijn kledingzakken maar weer open, in de hoop iets anders aan te treffen dan hetgeen waar ik in Nederland voor heb gekozen.


Tijdens de voorbereidingen van mijn reis heb ik extra aandacht besteed aan mijn kledingkeuze en dat maakt de huidige situatie nog frustrerender. Hele middagen bracht ik door in de stad, zodat ik een handige kledingkast voor de reis kon verzamelen.

Nadat ik een aantal dagen voor vertrek netjes al mijn kleding had gewassen, zodat ik lekker fris op vakantie kon, bouwde ik mijn bed vol met stapeltjes kleding die ik mee wilde nemen.


Twee gevulde kledingzakken

Voor mijn verjaardag heb ik twee handige kledingzakken gekregen, die precies in mijn backpack passen. Ik kon niet wachten tot ik deze vol kon proppen, want: ‘Hoe georganiseerd zal ik deze vakantie dan wel niet zijn.’

Helaas heb ik deze kledingzakken net iets te snel volgepropt tijdens mijn ‘inpak chaos’ en heb ik niet lang genoeg nagedacht over wat ik uiteindelijk mee nam:


 • 3 tops

 • 1 T-shirt

 • 2 blouses

 • 1 trui

 • 1 spijkerbroekje

 • 1 comfortabel broekje

 • 2 rokjes

 • 1 jurk

 • Bikini + badpak

 • 4 paar sokken

 • 5 paar ondergoed

 • 3 bh’s


Dit lijkt me nog steeds een prima lijstje, maar ik moet bekennen dat het vooral bij de keuze voor bepaalde kledingstukken mis is gegaan.


Het afzakkende topje

Om te beginnen heb ik dus bedacht om 3 tops mee te nemen. Klinkt goed, maar één van die tops zakt regelmatig af, waardoor mijn outfit iets uitdagender wordt dan mijn bedoeling is. Dit draag ik dus alleen onder een leuke blouse. Hier heb ik er zelfs wel twee van mee, maar je raadt het al: het is veel te warm voor een blouse. Dit setje blijft dus in die ‘oh zo handige’ kledingzak zitten. Netjes opgevouwen, dat dan weer wel.


De zwarte jurk

Wat de onderkant van mijn lichaam betreft, heb ik gekozen voor 4 kledingstukken + een leuke jurk. Dat lijkt ook een verstandige keuze, toch?

Helaas heb ik het voor elkaar gekregen om als ‘leuke jurk’ een winterjurk in mijn tas te stoppen. ‘Dat is leuk voor in de avond, dan is het vast wel een beetje afgekoeld’, vertelde ik mijzelf. Fout. Het is in de zomer bloedje heet, ook ‘s avonds. De mooie zwarte jurk die ik bij de Plitvice meren aantrok, blijft dus ook zo diep mogelijk in mijn tas zitten.


Het witte rokje

Tijdens één van mijn shopmiddagen, een week voor we zouden vertrekken, heb ik een onwijs leuk rokje gekocht. Een wit exemplaar dat stiekem een broekje bleek te zijn en mij perfect paste. Enig. Die moest mee.

Toch staat dit rokje niet op het lijstje en zit het dus niet in mijn kledingzak. Ik ben mijn aankoop namelijk compleet vergeten zodra ik het in mijn kledingkast had gelegd. Uit het oog uit het hart, zeggen ze ook wel.

Er zit wel een wit rokje in mijn tas hoor, maar dit was een online aankoop die ik was vergeten te retourneren. ‘Hé, een wit rokje’, dacht ik toen het vond in een koffer die ik was vergeten uit te pakken, ‘die gaat mee’. Hup, met een mooie worp, zo de kledingzak in. Ik was vergeten dat het rokje met een reden terug gestuurd zou moeten worden, het was namelijk veel te groot en het leek net een tutu. Niet mijn ding.


Het andere witte rokje

Toen ik het voor de vorm eens aantrok, om te bedenken hoe ik de outfit zou gaan stijlen, schrok ik dus van mijn spiegelbeeld. Wanhopig ben ik naar Julian gestampt. “Ik dacht dat je een ander wit rokje mee zou nemen”, zuchtte hij. “Wélk rokje Juul?!”

Terwijl ik die woorden gefrustreerd uitsprak, wist ik over welk rokje hij het had: het perfecte witte rokje. Die lag nog in mijn kledingkast. Wat voelde ik me stom.


Ook het witte rokje dat op dit moment in mijn tas zit, komt dus pas uit de kledingzak bij thuiskomst, wanneer ik mijn tas weer uit zal pakken.


Wat draag ik dan wel?

Ik doe het op dit moment dus met 3 onder- en 3 boven kantjes en een wit jurkje dat ik onderweg toch maar heb aangeschaft, zodat ik wél mooi uit eten kan, maar niet door mijn zweet van mijn stoel drijf. Wel zo handig.

Ik kan dezer dagen dus mijn Delftsblauwe rokje, mijn spijker broekje en mijn comfortabele broekje, stijlen met een knal roze top, een fel rode top of een erg groen shirt. Lekker kleurrijk, laten we het daar op houden.


Hoe voorkom je mijn situatie?

Mijn tip voor jou is dus: Houd dit lijstje met kleding aan als basis, maar denk heel goed na over de kledingstukken die je besluit mee te nemen.


1. Maak foto’s van de outfits die je van te voren in gedachte hebt en print ze uit. Zo kan je elk outfitje gemakkelijk bij elkaar zoeken en zo voorkom je dat je wordt afgeleid door andere kledingstukken die je in jouw kledingkast tegenkomt. Doordat je jouw kledingkeuze op die manier extra visueel maakt, gaat het inpakken een stuk sneller. Daarnaast bespaart het je een hoop frustraties op jouw reisbestemming.


2. Check goed wat de weersvoorspellingen voor jouw vakantiebestemming zijn. Ik weet het, een inkoppertje. Toch wist ik dat het warm zou worden en heb ik het toch voor elkaar gekregen om precies de verkeerde kleding mee te nemen.


3. Bedenk van te voren wat voor reis je gaat maken. Ook dat klinkt logisch. Voor een strandvakantie neem je net andere dingen mee dan voor een actieve vakantie. Toch heb ik ook te warme kleding meegenomen. Zorg er voor dat je voor de Balkan max. twee lange kledingstukken bij je hebt, maar zorg er ook voor dat de rest van jouw vakantiekledingkast kort is.


4. Houd het simpel! Ga je op een actieve vakantie? Houd je outfits dan gewoon lekker simpel. Ik wilde graag ‘fashionable’ backpacken en nam allerlei tierelantijntjes mee, zoals mijn afzakkende top en blouse. Uiteindelijk bleek niks bij elkaar te passen en kan ik niks dragen. Daarnaast is het heel ingewikkeld om steeds een complexe outfit te plannen terwijl je op reis bent. Doe jezelf een lol: een T-shirt en een broekje voldoen dus echt en dat bespaart ook nog eens ruimte in je tas of koffer. Mocht je nu de kriebels krijgen van simpel, neem dan voldoende sieraden mee. Dit neemt minder ruimte in en past makkelijk in je toilettas. Een basic outfitje is makkelijk op te leuken met een extra sjaaltje, clip of sieraad.


5. Zorg ervoor dat je een klein spaarpotje hebt. Mocht je, ondanks deze tips, toch echt de verkeerde kledingstukken mee hebben genomen, geef jezelf dan de mogelijkheid om op bestemming een kledingstuk te kopen waar je je wel prettig in voelt. Geloof me, dat doet wonderen en het shoppen vrolijkt je weer een beetje op.


Uiteindelijk kunnen wij hard lachen om de hele situatie, maar voor de volgende trip denk ik nog eens drie keer na over mijn kledingkeuze.

40 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page