top of page

AD(H)D-medicatie mee op reis: bereid je trip goed voor!Veel mensen die last hebben van AD(H)D gebruiken medicatie om 'beter' te functioneren. De één slikt dagelijks een pil, de ander alleen wanneer het écht nodig is. Of je jouw AD(H)D-medicatie wel of niet meeneemt op reis is dan ook een persoonlijke keuze, maar stel: je kan en wil niet zonder je medicatie tijdens je vakantie. Wat moet je dan regelen?


Reizen met een chaotisch hoofd, ofwel AD(H)D, kan best lastig zijn. Op het vliegveld, in de trein of in een drukke stad krijg je veel prikkels binnen en dat kan voor problemen zorgen. Om te voorkomen dat je als kip zonder kop over een treinstation huppelt, je met een mistig brein in het midden van een stadscentrum staat of overprikkeld ruzie krijgt met je reisgenoten, kiezen sommigen er voor om op vakantie AD(H)D-medicatie te slikken.

Het meenemen van je medicatie klinkt echter makkelijker dan het daadwerkelijk is: deze medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet.


Makkelijk te voorkomen situaties

Wanneer je niet de juiste documenten en/of verklaringen op zak hebt, kan je behoorlijk in de problemen komen. Wetten met betrekking tot middelen die onder de Opiumwet vallen, zijn in het buitenland vaak strenger dan in Nederland en dat maakt het lastig.

Methylfenidaat, de werkzame stof in AD(H)D-medicatie, valt namelijk onder dezelfde lijst van de Opiumwet als cocaïne of xtc. In Kroatië kan het in bezit hebben van een middel van deze lijst leiden tot een hoge geldboete of zelfs een gevangenisstraf.


Wanneer je wordt 'betrapt' op het meenemen van bijvoorbeeld Concerta of Ritalin, val je niet onder de Nederlandse wet, maar onder de wet van het land waar je wordt opgepakt. Dit betekent dat je wordt gestraft volgens de wetten van dit land en dat je de opgelegde straf hier ook moet uitzitten. De Nederlandse overheid kan in dat geval weinig voor je doen.


Kortom: Het zomaar meenemen van je AD(H)D-medicatie is geen goed idee.


Hoe voorkom je dan die gevangenisstraf?

Om je medicatie legaal mee te nemen naar je vakantiebestemming moet je een Schengenverklaring of een Engelse medicijnverklaring regelen.

Ten eerste is het belangrijk om te checken welke documenten en/of verklaringen je voor je reisbestemming nodig hebt.

Omdat wij deze zomer richting de Balkan reizen heb ik voor deze bestemming een medicatiekaart gemaakt. Reis jij ook deze kant op? Klik op je bestemming om te zien wat jij moet regelen.


Schengenverklaring

Binnen het Schengengebied vallen 26 landen en Nederland is hier één van. Wanneer je reist naar een land dat binnen het Schengengebied valt, heb je voor het meenemen van jouw AD(H)D-medicatie een Schengenverklaring nodig.


Belangrijk om te weten is, dat deze verklaring dertig dagen geldig is. Wanneer je langer dan 30 dagen op je bestemming zal verblijven heb je er dus twee nodig.

Hoe regel je dit?


*Tekst gaat verder na de infographic


Landen zonder afspraken over medicijnen

Nederland heeft niet met alle landen afspraken over het meenemen van medicatie. Als je naar een land reist waar dit het geval is, is het belangrijk dat je contact opneemt met de ambassade of het consulaat van jouw land van bestemming. Zij vertellen je wat je moet regelen.


Geven ze aan dat je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt? I got your back!

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page